De Grote Chinese Muur

China's beroemdste bouwwerk is ongetwijfeld de Grote Muur. Deze loopt van de zee, bij Shanhaiguan in de oostelijke provincie Hebei, tot aan Jiayuguan in Gobiwoestijn, in de westelijke provincie Gansu. Net als Rome is de Muur niet op één dag gebouwd. De oudste muur dateert van de 7e eeuw v.Chr., in de periode die bekend staat als de 'Lente en Herfst Periode'. De laatste hand aan de muur werd gelegd rond 1500, ten tijde van de Ming-dynastie.

De Grote Muur bij Simatai ten noord-oosten van Beijing. Goed voor een urenlange wandeling over gerestaureerde en niet-gerestaureede delen.
Hoe lang de Muur is, is niet precies vast te stellen. In China staat hij bekend als de 'Muur van 10.000 Li'. 1 Li is 500 meter; 5000 kilometer lengte dus. De Muur is echter niet overal een aaneengesloten bouwwerk. Overal in noord-China zijn fragmenten in het landschap te vinden.
De Muur werd gebouwd om de diverse Chinese staten te beschermen tegen invallen van nomadische ruitervolkeren uit het noorden. De Xiongnu, buiten China (en in de Disneyfilm Mulan) beter bekend als de Hunnen, vormden een bedreiging voor de Chinese staten sinds de 3e eeuw voor Chr. Het was China's Eerste Keizer, Qin Shi Huangdi, die rond 221 v.Chr. opdracht gaf de diverse gedeelten Muur met elkaar te verbinden om zijn nieuw gevormde rijk beter te kunnen beschermen. Er werd tien jaar aan de Muur gewerkt. Honderdduizenden jonge mannen werden gedwongen aan de constructie mee te werken. Sommigen schattingen zeggen dat wel 1 miljoen mannen zijn gestorven. Honderd jaar later, tijdens de Han-dynastie, waren de Hunnen nog altijd niet verslagen. Keizer Wu Di liet de Muur rond dan ook opnieuw uitbouwen, richting westen. Nu was de Muur zo'n 2000 li, ofwel 1000 kilometer lang. Tijdens de volgende dynstieën werd de Muur telkens herbouwd en gerepareerd, want nog altijd meldden zich 'barbaren' aan de noordgrenzen.

Kaartje historische ligging van de Grote Muur

Verloop van de Muur: de rode lijn geeft de ligging van de Muur aan tijdens de Qin-dynastie. De paarse lijnen de ligging van muren, die tijdens de Ming-dynastie zijn gebouwd.  (bron: www.geledraak.nl)

Tijdens de Ming-dynastie (1368-1644) vonden de laatste grote uitbreidingen plaats. Bovendien werd de Muur niet meer opgetrokken uit gestampte aarde, maar uit bakstenen. Op vaste afstanden in de Muur werden wachttorens gebouwd, meer dan 1300 stuks in totaal. Even buiten de Muur werden tevens vuurbaken-torens geplaatst. Soldaten die hier de wacht hielden zagen een vijand het eerst. Afhankelijk van de omvang van het vijandelijk leger werden vuren gestookt: één vuur voor honderd soldaten, twee vuren voor meer dan 500, drie vuren voor meer dan duizend, vier vuren voor meer dan 5000 en vijf vuren voor meer dan 10.000 vijandelijke manschappen. Na de uitvinding van het buskruit werden ook kanonschoten ter waarschuwing afgevuurd.
De gemiddelde afmetingen van de Muur zijn: een hoogte van 7-8 meter, een dikte van 6,5 meter aan de basis en meer dan 5 meter bovenop.

De grote poorten aan de oost- en westzijde die gelden als officieel begin- en eindpunt, dateren beide uit de Ming-dynastie en zijn belangrijke bezienswaardigheden. De Muur is op diverse plaatsen gerestaureerd. De meeste toeristen bezoeken de Muur vanuit Beijing.
Vanuit Beijing zijn op vier plaatsen (merendeels) gerestaureerde stukken Muur te bezichtigen.

De meeste mensen gaan naar Badaling, 65 km. ten noordwesten van Beijing. Dit is in 1957 gerestaureerd. Tien tegen één dat regeringsleiders op bezoek in China op dit gedeelte worden gefotografeerd. De sectie bij Badaling stamt uit de 14e eeuw, dus uit de Ming-dynastie; deze bevat ook wachttorens.
Sinds 1988 is ook het gedeelte bij Mutianyu te bezichtigen, op 70 km. ten noordoosten van de hoofdstad. Dit gedeelte stamt uit de 6e eeuw, en is ten tijde van de Ming gerestaureerd. Het is hier rustiger dan bij Badaling en er is een kabelbaan aanwezig.
Het gedeelte bij Simatai is sinds 1989 opengesteld voor publiek (op 130 km ten noordoosten van Beijing). Ook dit is een gedeelte uit de 6e eeuw, met versterkingen uit 1368 en 1567. Hier zijn ook dubbele muren te zien, gebouwd om de vijand te misleiden. Wie goed kijkt vindt stenen met inscripties van bouwarbeiders. Simatai is steiler en ruiger dan de eerder genoemde gedeelten, maar heeft ook een kabelbaan.
Jinshanling bevat delen muur uit de 6e en 16e eeuw, maar is in de minst gerestaureerde staat van de vier. Bovendien ligt dit prachtig in het landschap. Jinshanling ligt op 150 km afstand van Beijing.

Behalve bij Beijing is de muur op vele andere plaatsen te bezoeken, zoals in het noorden van de provincie Shanxi, bij Datong aan aan het westelijke eindpunt van de muur (Jiayuguan) in de provincie Gansu.

Bron: www.geledraak.nl

naar boven


 

 

 

Dienst en BTW inbegrepen, prijzen onder voorbehoud van wijzigen. (*) Korting niet geldig op 31 dec. & 1 jan.

© NV DE LANGE MUUR - 2008 - BTW: BE 0453 333 557 - RPR Turnhout

  Site Map